La începutul anului cea mai mare parte dintre noi nici nu știau de existența virusului SARS-CoV-2.
Majoritatea nu ne-am fi putut închipui că în 3 luni de la apariția noii tulpini de Coronavirus s-ar putea ajunge la peste 1 milion de persoane infectate în toată lumea și la măsurile de distanțare socială fără precedent pe care le aplicăm astăzi cu toţii.
Vestea bună este vom supraviețui acestei pandemii și recesiunii care va urma, însă cu nenumărate victime umane si companii care își vor schimba radical planurile de business sau vor dispărea cu o viteza ameţitoare.
SARS-CoV-2 a reușit, într-un timp record, să ne suprasolicite sistemul sanitar, să ne umple spitalele, să ne forţeze să stăm în case şi să creeze peste noapte aproape 1 milion de șomeri tehnici în România. Din păcate este doar începutul unei perioade extrem de critice din punct de vedere economic şi social.
În ultimii ani, sute de epidemiologi au scris cărți si articole de specialitate cu avertizări şi previziuni ale unei astfel de pandemii.
Bill Gates a avertizat populaţia globală încă din anul 2015, în cadrul unui discurs TED Talk, locul în care se întâlnesc gânditorii lumii, că nu suntem pregătiți pentru o pandemie.
Mesajul lui Bill Gates si al altor sute de epidemiologi nu s-a transpus în planuri concrete de acțiune din cauza reacției colective de „nu se va întâmpla la noi”. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că un virus nu are graniţe de niciun fel şi poate ajunge peste tot şi nu ţine cont de propaganda populistă.
Pe parcursul anului 2020 populaţia va păstra măsurile de distanțare socială și va folosi preponderent mediul on-line pentru majoritatea activităților zilnice. Anticipăm un număr record de operațiuni on-line și creșterea plăților prin online banking.
Cu toții cunoaștem persoane care evită, de frica infectării, să mai folosească bani cash. Repercusiunile pentru comportamentul “cashless” încep deja să se resimtă în economie şi în societate.
Au apărut deja persoane “cashless” care refuză sa achite chiar și cheltuielile de bloc în numerar.
Efectul bulgărelui de zăpadă: administratorul blocului, deşi trecut de 60 de ani, la presiunea locatarilor, a fost nevoit – pentru prima dată – să accepte plățile online.
Datorită acestui fenomen din ce în ce mai răspândit, ne așteptăm la o creştere proporţională a numărului de persoane care vor folosi cardul bancar, dar şi al pensionarilor care încep să își mute pensia pe card și care cu timpul vor descoperi și E-Commerce-ul.
Viitorul arată un pic mai sigur și mai hotărât în a-și reveni, speranța multora stă în vaccinurile nou apărute, cu temerile aferente, însă nu suficiente spre a ne dezarma.
– https://holisun.com/ro/noutati/evenimente/777-care-vor-fi-repercusiunile-pandemiei-sars-cov-2-%C5%9Fi-cum-arat%C4%83-viitorul
Întocmit,
Expert antreprenoriat
Trandafir Daniela