Când lucrezi de acasă …. Productivi…. eficienți?

Suntem îngrijorați când ne gândim la viitorul nostru post-coronavirus. Ne temem pentru siguranța job-urilor noastre. Și nu știm cum o să ni se schimbe viața profesională. Însă, un lucru este cert: distanțarea socială ne va face mai productivi. Oferindu-le posibilitatea angajaților să lucreze de acasă sau să aibă un program flexibil înseamnă să ai în echipă oameni mai fericiți și implicit mai eficienți, mai entuziasmați și mai productivi. Unde mai pui că arătându-le că ai grijă de ei, vor deveni mai loiali și vor rămâne în echipa ta pentru mai mult timp. 

Vrei să fii mai productiv?….iată câteva repere

De la alegeri simple pe care să le faci atunci când îți începi ziua, până la decizii mai importante care pot implica și schimbarea stilului de lucru, mai jos găsești trei sfaturi care te vor ajuta să rămâi mai concentrat și mai eficient. De asemenea, mai multe recomandări, precum și un exercițiu care o să vă ajute să vă limpeziți mintea, găsiți pe blogul we do HR.

  1. Închide notificările și pune telefonul pe silențios. De fiecare dată când ți se aprinde telefonul atenția ta a fost schimbată de la lucrurile importante. Gândește-te la câte minute ai pierdut. Așa că, sfatul nostru: închide notifările telefonului și ale calculatorului.
  2. Lucrează la un singur task odată. Poate te vezi ca un om care este foarte bun la multitasking, dar să știi că cea mai bună stategie este să lucrezi la un singur task odată. Nu mai lucra la 4 lucruri de odată pentru că nu vor face decât să-ți fie o distracție inutilă. O să fie prea multe și nu ai nevoie să pierzi atât de multă energie degeaba. Concentrează-te pe un singur lucru și du-l la bun sfârșit impecabil. Atunci vei simți satisfacția reușitei.
  3. Fă o pauză și niște exerciții de relaxare. Ai nevoie de o pauză din când în când. Trebuie să-ți relaxezi mușchii. Așa că, din când în când ridică-te de pe scaun și fă câteva exerciții. Dacă poți face o plimbare în aer liber ar fi minunat.

Cum poți fi productiv când ești acasă cu cei mici? 

Un studiu recent realizat peste ocean de Have Her Back Consulting a arătat că oamenii sunt foarte îngrijorați de cum va arăta viața lor după pandemia de coronavirus. Mulți dintre ei își puneau problema cum o să poată să muncească în timp ce trebuie să aibă în continuare grijă de copiii care învață acasă. Un lucru este cert, această situație o să continue pentru multe dintre familiile de la noi. Și atunci, ce putem face pentru a fi productivi chiar și atunci când lucrăm de acasă, iar cei mici sunt pe lângă noi? Două sfaturi găsiți mai jos: 

  1. Profită de diminețile și serile pe care le ai. Dacă job-ul îți permite, atunci încearcă să lucrezi cât mai mult seara și dimineața. Atunci copiii tăi ar trebui să doarmă și tu să te poți concetra mai ușor pe ce ai de făcut. Însă, asta înseamnă să te trezești mai devreme de 7 a.m. și, eventual, să lucrezi seara mai mult. Și să nu uităm de perioada de după amiază când copiii ar trebui să își facă somnul energizant. Așadar, dacă poți să îți aranjezi calendarul astfel, vei avea mai mult timp să stai cu cei mici.
  2. Încearcă să-ți delimitezi spațiul de muncă. Delimitează-ți spațiul de muncă, astfel încât cei mici să înțeleagă că atunci când ești la birou, nu te pot deranja. Dacă poți avea o cameră specială pentru asta, ar fi minunat, dacă nu, măcar un colțișor al tău. Însă încearcă să te ții de această delimitare și să nu duci muncă și în altă parte. 

Imediat ce copiii au înțeles că acela este spațiul tău de lucru, optimizează-l pentru a fi mai productiv. Poți încerca următoarele idei: 

  • îmbracă-te de birou
  • asigură-te că ai lumină naturală în zona în care lucrezi, poate ar fi bine să ai și ceva plante pe birou
  • alege-ți scaunul potrivit, astfel încât să nu ai dureri de spate
  • poziționează-ți calculatorul astfel încât să nu te obosească și să te ajute să te concentrezi cât mai bine.

Întocmit,

Expert antreprenoriat

Niculai Mirela